با گسترش تکنولوژی و هوشمند سازی صنایع، بسیاری از لوازم و امکانات مصرفی بشر دست خوش تغییرات زیادی قرار گرفته اند که از جمله این امکانات می توان به انواع تابلوهای مدار فرمان و قدرت جریان های الکتریکی اشاره کرد. در واقع می توان گفت که پس از گذشت دهه های مختلف تابلوهای برق نیز همانند دیگر تکنولوژی های ساخت بشر دچار تغییراتی شدند و تابلوهای هوشمندی همچون تابلو برق plc و هوشمند ساختمان را به وجود آوردند.
در حال حاضر تابلو برق plc و تابلو برق هوشمند ساختمان از جمله جدیدترین و پیشرفته ترین تابلو برق های ساخت بشر هستند و با مزایا و امکانات فوق العاده ای که در زمینه کنترل و مدیریت مصرف برق و جریان های الکتریکی ارائه می کنند، مورد توجه صنعتگران و افراد مختلف در سراسر جهان قرار گرفته اند. به منظور آشنایی بیشتر با عملکرد و امکانات متنوع این تابلوهای هوشمند بهتر است که یک تعریف کلی و اختصاصی برای هر کدام از تابلو برق plc و هوشمند ساختمان ارائه کنیم.
معرفی تابلو برق plc
تابلو های برق plc با قابلیت کنترل هوشمند و برنامه ریزی شده، به تدریج جایگزین تابلو برق های کنترلی همچون تابلوهای کنترل رله ای شدند. این دسته از تابلوهای برق با سیستم های کنترل کننده منطقی و قابل برنامه ریزی به عنوان مغز سیستم های کنترلی جریان های الکتریکی شناخته می شوند. در واقع با استفاده از قابلیت برنامه ریزی تابلوهای برق plc سیگنال های ورودی مدار و سیستم های الکتریکی را می توان به راحتی پردازش کرد و سپس فرمان های لازم را به منظور کنترل خروجی ها صادر نمود. همچنین از این تابلو برق های هوشمند می توان برای اعمال تغییرات کنترلی، هماهنگ سازی و یکپارچه ساختن سیستم ها و بخش های مختلف کنترلی مراکز صنعتی استفاده کرد. قابلیت مانیتورینگ تابلو برق های plc از جمله مزایای بسیار مهم این تابلوها در زمینه کنترل پارامترهای مختلف و قابل اندازه گیری مراکز مانند دما، رطوبت، سرعت و خط تولید می باشد.
مقاله پیشنهادی: طریقه نصب ترانس ct در تابلو برق
تابلو برق هوشمند ساختمان
تابلو های برق هوشمند ساختمان که با نام تابلوهای BMS نیز شناخته می شوند و از جمله سیستم های هوشمند کنترل انواع جریان های الکتریکی و برقی به شمار می آیند. این تابلوها با ایجاد امکان ارتباط چند جانبه بین کامپیوتر، آیفون، انواع تلفن ها و اینترفن ها، فرآیند کنترل و مدیریت مصرف جریان های الکتریکی را برای کاربران راحت تر می کنند. همچنین با استفاده از تجهیزات پیشرفته ای که در تولید آن ها به کار رفته است، می توان علاوه بر کاهش مصارف برق در مراکز مختلف، شرایط ایمنی محیط مراکز صنعتی، مسکونی و اداری را نیز ارتقاء داد.
پیشنهاد ما به شما مقاله ساخت تابلو برق است.
مقایسه تابلو برق plc و هوشمند ساختمان
همانطور که گفته شد هر دو تابلو برق plc و هوشمند ساختمان به منظور مدیریت مصرف انرژی در مراکز صنعتی، مسکونی و اداری به کار برده می شوند و با استفاده از این تابلو برق های هوشمند می توان مصرف انرژی های الکتریکی همچون برق را به درستی مدیریت نمود و میزان مصرف برق کاربران را تا حد زیادی کاهش داد. بنابراین استفاده از این تابلو برق ها نه تنها مزایای اقتصادی فراوانی را برای کاربران و مصرف کنندگان به همراه دارند، همچنین با استفاده از این تابلوها می توان بسیاری از مسائل و مشکلات زیست محیطی همچون مصرف بی رویه ی انرژی های طبیعی و پیامدها و آلودگی های در پی این مصارف بی رویه را کنترل کرد.
تابلو برق plc و هوشمند ساختمان از نظر ساختار و قابلیت های کنترلی با یکدیگر تمایزاتی داشتند که در واقع این تمایزات دلیلی مبنی بر ارجحیت این تابلوها بر یکدیگر نمی باشند؛ زیرا هر یک از این دو تابلو، یعنی تابلو برق plc و هوشمند ساختمان با داشتن تجهیزات و امکانات متنوع قابل استفاده در مدارها و سیستم های گوناگون می باشند و کاربرد منحصر به فرد خود را دارند. در نتیجه می توان گفت که تابلو برق plc و هوشمند ساختمان برتری بر یکدیگر نخواهند داشت و همچنین شناخت ویژگی های ساختاری و عملکردی این تابلوها به منظور کاربرد آن ها در صنایع و مراکز گوناگون مسکونی و اداری می تواند مفید واقع شود.
همچنین با مقایسه ی تابلو برق plc و هوشمند ساختمان می توان مشخص کرد که در هر سیستم یا مدار الکتریکی از چه تابلویی می توان در جهت کنترل جریان های الکتریکی استفاده کرد. برای مقایسه ی تابلو برق plc و هوشمند ساختمان می توان ویژگی های ساختاری، کاربردی و نحوه ی عملکرد این تابلوهای هوشمند را به تفکیک از هم بررسی کرد، به همین منظور در ادامه ی مقاله با معرفی چگونگی کاربرد عملکردی این تابلوها در سیستم ها و مدارهای الکتریکی و ویژگی های ساختاری و کاربردی آن ها، به مقایسه ی تابلو برق plc و هوشمند ساختمان خواهیم پرداخت.
در مقاله تابلو برق چنج اور توضیحات بسیار تکمیلی راجع به این بخش آمده است.
ویژگی های ساختاری و کاربردی آن ها
تابلو برق plc و هوشمند ساختمان از جمله مهم ترین و کاربردی ترین سیستم های کنترلی هوشمند جریان های الکتریکی و برق به شمار می آیند که از نظر ویژگی های ساختاری و همچنین به لحاظ عملکرد تفاوت ها و تمایزات بسیاری با یکدیگر دارند؛ لذا به منظور مقایسه ی تابلو برق plc و هوشمند ساختمان می توان ویژگی های ساختاری و عملکردی این دو تابلو برق هوشمند را بررسی کرد. به همین منظور در این قسمت از مقاله ویژگی های ساختاری و کاربردی تابلو برق plc و هوشمند ساختمان را با تفکیک از هم مطرح می کنیم.
ویژگی های ساختاری و کاربردی تابلو برق های plc:
همانطور که گفته شد از تابلو برق های plc به منظور کنترل هوشمند مدارهای الکتریکی و یکپارچه ساختن بخش های کنترلی مراکز صنعتی، مسکونی و اداری استفاده می شود. همچنین از دیگر قابلیت های کاربردی این تابلوها می توان به سیستم مانیتورینگ آن ها اشاره کرد که در واقع با استفاده از این سیستم به راحتی می توان انواع پارامترها و اطلاعات قابل اندازه گیری مراکز را بررسی کرد و سپس این اطلاعات را از طریق نمایشگرها و سیگنال ها، در بخش ها یا اتاق های کنترل مراکز نمایش داد و فرآیند کنترل را به صورت اتوماتیک یا دستی به وسیله کاربر به انجام رساند.
در زمینه ی ویژگی های ساختاری تابلو برق های plc می توان به ساختار پیانویی، دیواری و ایستاده ی این تابلوها اشاره کرد. همچنین در زمینه ی معرفی خصوصیت ها و ویژگی های مهم و کاربردی این تابلو ها می توان به سطح ولتاژ نامی 400 ولت، در جه حفاظت حداکثر IP55 و سیستم ولتاژ تغذیه ی این تابلو ها که بین 12 الی 220 ولت AC و DC در حال تغییر است، اشاره نمود.
ویژگی های ساختاری و کاربردی تابلو برق های هوشمند ساختمان
تابلو برق هوشمند ساختمان از اجزاء و تجهیزات گوناگونی ساخته می شود. اجزاء و تجهیزات به کار رفته در تابلو برق های هوشمند ساختمان را به طور کلی به سه دسته ی تجهیزات ورودی، اجزاء و قطعات تابلوهای مرکزی و تجهیزات خروجی تقسیم بندی می کنند. از جمله ویژگی های کاربردی این تابلوها می توان به عملکرد آن ها در ایجاد ارتباط چند جانبه بین سیستم های مختلف کامپیوتری، تلفن ها و آیفون ها اشاره کرد.
همچنین کنترل اتوماتیک سر خط روشنایی منازل، کنترل سیستم های سرمایشی و گرمایشی، کنترل و مانیتورینگ دوربین ها، کنترل سیستم اعلام حریق، کنترل سیستم های امنیتی، کنترل انواع سیستم های صوت و تصویر و تعریف و برنامه ریزی سناریوهای متفاوت برای انجام کارهای روزانه و سناریوها در زمینه ی کاهش مصرف انرژی، از دیگر ویژگی های کاربردی تابلو برق های هوشمند می باشد.
همانطور که گفته شد تابلو برق های هوشمند ساختمان از تجهیزات و اجزاء گوناگونی ساخته شده اند و عموما این تجهیزات به سه دسته ی کلی تقسیم بندی می شوند. بنابراین در این قسمت قصد داریم با عنوان کردن اجزاء مختلف این تجهیزات دید وسیع تری در زمینه معرفی ویژگی های تابلوهای هوشمند ساختمان را ارائه دهیم:
-
ورودی ها:
ورودی ها از جمله تجهیزات اصلی و اولیه در کاربرد تابلوهای هوشمند ساختمان به شمار می روند و شامل انواع مختلفی از کلیدها و حسگرهای کنترل و فرمان می باشند که با استفاده از این کلیدها و حسگرها، می توان فرمان های مورد نظر کاربر را به عملگرها ارسال نمود.
- اجزاء و قطعات تابلوهای مرکزی:
تابلوهای هوشمند از بخش های مختلفی تشکیل شده اند که از جمله مهم ترین بخش ها و اجزاء اصلی این تابلوها، تابلوهای مرکزی می باشد. تابلوهای مرکزی با استفاده از برنامه هایی که از قبل در آن ها طراحی شده است، فرمان های کاربر را توسط حسگرها و تجهیزات مختلف دریافت کرده و به عملگرها صادر می کنند. از جمله اجزاء و قطعات به کار رفته در تابلوهای مرکزی می توان به ماژول فعال ساز رله، ماژول منبع تغذیه، ماژول کنترل پرده، ماژول سرمایش و گرمایش، ماژول دیمر، ماژول درگاه ارتباطUSB ، ماژول رابط یونیورسال و نرم افزارها اشاره کرد.
ماژول منبع تغذیه
- خروجی ها: خروجی ها عموما مصرف کننده ها و یا عملگرهایی هستند که پس از دریافت فرمان های کاربر، فرمان دریافتی را به اجراء در می آورند. خروجی ها معمولا از قطعات مختلفی همچون لامپ های LED با قابلیت کنترل شدت نور، لامپ های هالوژن 220 ولت، لامپ های RGB و … ساخته می شوند.
نکته مهم در خصوص تابلو برق plc و هوشمند ساختمان
بنابراین با توجه به بررسی ویژگی های ساختاری و کاربردی تابلو برق plc و هوشمند ساختمان می توان گفت که این دو تابلوی هوشمند دو عملکرد کاملا متمایز در سیستم و مدارهای الکتریکی دارند؛ و لذا در صورت استفاده از این تابلوهای هوشمند در مراکز صنعتی، اداری و یا مسکونی لازم است با این تابلوها و چگونگی عملکرد آن ها آشنا باشید تا تابلو برق متناسب با نیاز شبکه یا سیستم خود را تهیه نمایید.
همچنین در زمینه ی خرید، تعمیر و نگه داری این تابلوهای هوشمند می توان از کارشناسان متخصص در زمینه ی الکترونیک کمک گرفت، به همین منظور به شما توصیه می کنیم به سایت اینترنتی گروه آرین پرتو به نشانی www.arianparto.com مراجعه فرمایید. همچنین این گروه با سال ها تجربه در زمینه ی خدمات فروش، تعمیر و نگهداری انواع تابلو برق های هوشمند از جمله تابلو برق plc و هوشمند ساختمان همواره آماده خدمت رسانی و پشتیبانی انواع پروژه های صنعتی, اداری و مسکونی شما می باشند.