تابلو برق، به عنوان یکی از اجزای حیاتی در صنعت و ساختمانها، نقش بسیار مهمی در فرآیندهای الکتریکی و الکترونیکی دارد. هدف اصلی تابلو برق، فراهم کردن فضایی امن و منظم برای نصب و عملکرد مدارهای برقی است. با توجه به پتانسیل بالای خطرات برقی و خطر احتمالی صدمات جسمی و مادی، ایمنی کار با تابلو برق امری بسیار حائز اهمیت است. برای تضمین ایمنی کار با تابلو برق، استفاده از چک لیستهای ایمنی ضروری است. چک لیست ایمنی کار با تابلو برق، فهرستی است که شامل مجموعه اقدامات و مراحل کنترلی است که قبل از هرگونه فعالیت در اطراف تابلو برق باید انجام شود. در این مقاله از مجموعه آرین پرتو چک لیست ایمنی کار با تابلو برق را معرفی میکنیم:
انواع خطرات تابلو برق صنعتی
- احتمال ایجاد شوک های الکتریکی
- بروز سوختگی الکترویکی
- اختلال در قوی الکتریکی
- خطر آتش سوزی و انفجار
- حرارت و گرما
- خطرهای مکانیکی
نکات ایمنی کار با تابلو برق
کار با تابلو برق باید همواره با رعایت اصول ایمنی صورت گیرد تا حوادث و آسیبهای جانی و مالی جلوگیری شود. ادامه مقاله به بررسی برخی نکات و اقدامات الزامی هنگام کار با تابلو برق می پردازد:
تجهیزات الزامی حفاظت فردی(PPE)
- عینک ایمنی
- دستکشهای ایمنی
- صندلی آنتی استاتیک
- لباس محافظتی در برابر اشعه
- روپوش
- کلاه ایمنی
- ماسکهای تنفسی
- گوش بندهای صنعتی
رعایت حداقل فاصله کار مجاز ایمن
در بعضی از محفظه ها، تجهیزات به کار رفته دارای انرژی و ولتاژ بالا هستند. به منظور بازدید و بررسی از این محفظه ها الزامی است که فقط از طریق مشاهده چشمی اقدام کنید. ضرورت رعایت حداقل فاصله ایمن از تجهیزات ولتاژ بالا بر طبق آیین نامه اقدامات ایمن پارت ۸۰۹ (فاصله مجاز کار) بسیار مهم است.
قبل از اقدام به قفل کردن و باز نمودن هر محفظه، همه لوازم و تجهیزاتی که در این محفظه ها هستند را خطرناک حساب کرده و تا پایان فرایند بازرسیهای مربوط، این اصل را رعایت کنید.
تابلو برق خلاء
برای تابلو برق فلزی خلأ، اقدامات حیاتی زیر را میتوان انجام داد:
- بررسی وضعیت الکتریکی: ابتدا باید وضعیت الکتریکی تابلو برق فلزی خلأ را بررسی کنید. بررسی کنید که آیا هر گونه خرابی یا صدمهای در سیستم قرار دارد. اگر هر گونه نشتی یا خرابی را مشاهده میکنید، باید فوراً تعمیر شود تا جلوی خطرات احتمالی مانند شوک الکتریکی یا آتشسوزی را بگیرید.
- قطع برق: پیش از هرگونه تعمیر یا تغییر در تابلو برق، اطمینان حاصل کنید که برق قطع شده است. این کار را با خاموش کردن قطعه اصلی در تابلو برق یا قطع کردن برق اصلی از منبع تامین برق انجام دهید. این اقدام مهم است تا جلوی خطرات الکتریکی را بگیرید.
- استانداردهای ایمنی: در هنگام انجام کار برروی تابلو برق، حتماً از استانداردهای ایمنی پیروی کنید. از استفاده از وسایل حفاظتی مانند عینک ایمنی، دستکشهای محافظ و لباسهای مناسب اطمینان حاصل کنید. همچنین، قبل از هر گونه تغییرات در سیمها یا قطعات، مطمئن شوید که برق خاموش است.
بکارگیری تجهیزات قفسه بندی از فاصله دور
تجهیزات قفسه بندی از راه دور به شما این امکان را می دهد که بریکرهای فلزی را از یک باس برق دار بردارید، این قابلیت در حالی انجام می شود که اپراتور مربوطه خارج از محدوده فلاش قوس قرار دارد.
لوازم قفسه بندی از راه دور همانند تابلو برق متال کلد مختلف است، لذا درک خصوصیات هر یک الزامی است. ضروریست قبل از بکارگیری و استفاده از تجهیزات قفسه بندی از راه دور، دستورالعمل آن را مطالعه کنید.
اتصال به زمین section bus
در بعضی از ایستگاههایی که سرپوشیده هستند. ممکن است سکشن باس خالی چندین طبقه یا اتاقک را در بر گیرد. در اتاقک ها و بخشهایی که اتصال به زمین را نمی توان مشاهده کرد، الزامی است قبل از کار روی باس حتما تجهیزاتی که هیچ برقی ندارد را تست کنید.
شایان ذکر است که اتصال به زمین را در صورت امکان در نزدیکی محل کار نصب کنید. برخی موارد نیاز است تا چندین اتصال به زمین به منظور حفاظت ایمنی بیشتر نصب شود. حتما قبل از استارت و گزارش عملکرد دستگاهها، از برداشتن اتصال به زمین از همه مکان ها اطمینان حاصل کنید.
نتیجهگیری
به منظور حفاظت از سلامت و زندگی افراد، لزوم استفاده از چک لیست ایمنی کار با تابلو برق امری بسیار حائز اهمیت است. چک لیست ایمنی شامل فهرستی از موارد و اقدامات حیاتی بوده که قبل از هرگونه فعالیتی در نزدیکی تابلو برق باید انجام شود. شرکت آرین پرتو مفتخر است با چندین سال سابقه درخشان در زمینه تولید و راه اندازی انواع تابلو برق صنعتی خدمات ارزندهای را با حفظ نکات ایمنی به هموطنان ایران زمین عرضه کند.