امروزه در بسیاری از ساختمانهای بلند، مراکز تجاری و اداری، واحدهای صنعتی، سازههای نیروگاهی و آموزشی و بیمارستانی و به طور کلی در هر ساختمانی که نیاز به تاسیسات الکتریکی باشد، از تابلو برق استفاده میشود. یکی از انواع تابلو برقهایی که امروزه برای ساختمانهای هوشمند نصب میشود، تابلو برق هوشمند ساختمان است. ساختمانهای هوشمند به ساختمانهایی گفته میشود که در آنها سامانه مدیریت ساختمان یا تابلو توزیع BMS و سامانه مدیریت مصرف انرژی (EMS) اجرا و فعال شود. بخش عمدهای از این هوشمندسازی ساختمان مرتبط با بخش تاسیسات مکانیکی و الکتریکی آن است. بنابراین دانش نحوه هوشمندسازی تابلو برق ساختمان به ویژه در بخش تاسیسات برقی و کاربرد تابلو برق ساختمان هوشمند نیازمند دارا بودن اطلاعات کافی در این زمینه به همراه تجربه و تخصص است.
همان طور که اشاره شد، کاربرد تابلو برق در سامانه تاسیسات الکتریکی ساختمان، به ویژه ساختمانهای دارای کاربری ویژه و پرکاربرد، امری ضروری و جهت افزایش ایمنی، کاهش هزینههای نگهداری و زمان سرویسهای دورهای و همچنین کاهش مصرف انرژی بسیار مهم است. از همین رو، امروزه از انواع تابلو برق هوشمند جهت دستیابی به مزایای فوق و همچنین کاهش ایجاد آلودگیهای محیطی ناشی از تولید و مصرف انرژی استفاده میشود. در واقع استفاده و نصب تابلو برق هوشمند در ساختمانهای گوناگون جهت کاهش زمان کنترل و مدیریت تاسیسات برقی ساختمان و پیشگیری از مراجعه حضوری و فیزیکی کاربران به تاسیسات نصبشده بر روی تابلو برق است. در این نوشتار، توضیحاتی درباره تابلو برق هوشمند ساختمان و ماهیت آن، نحوه عملکرد و ابعاد تابلو برق هوشمند، مزایای کاربرد آن، مشخصات تابلو برق هوشمند و قیمت این دستگاه و همچنین نحوه ساخت تابلو برق هوشمند ساختمان و نحوه سفارش و خرید برخط آن از فروشگاه اینترنتی ارائه شده است.
مقاله پیشنهادی: راهنمای نصب تابلو برق
تابلو برق هوشمند ساختمان چیست و چه کاربردی دارد؟
همان طور که اشاره شد، تابلو برق هوشمند ساختمان در واقع نوعی از تابلو برق است که میتوان از مراجعه پیدرپی کاربران، تکنیسینها و مهندسین تاسیساتی و برقکاران جلوگیری کند، چرا که با اتصال شبکه برقرسانی داخلی به اترنت یا وایفای، میتوان به صورت از راه دور آن را کنترل یا مدیریت نمود. با استفاده از این محصول همان طور که بیان شد، میتوان در مصرف انرژی و هزینههای رفت و آمد صرفهجویی کرد، چرا که با اتصال به سامانه هوشمند برقرسانی ساختمان منزل یا محل کار میتوان به صورت از راه دور با استفاده از تلفن همراه، رایانههای شخصی و در بعضی از تابلوهای پیشرفته، تا فاصله چند صد متری با کمک کنترل از راه دور از جرئیات تابلو برق و مدیریت روشنایی، گرمایش و سرمایش و بسیاری از ویژگیهای الکتریکی محیط مورد نظر اطلاع یافت.
تابلو برق هوشمند ساختمان چنانچه در داخل محیط ساختمان نصب شود، عمدتا در راهروها و محلهایی قرار میگیرد که در معرض دید عمومی و پیدرپی قرار نداشته باشد. همچنین محل نصب تابلو برق باید عیان و باز بوده و از نصب کمد، انواع آویز لباس، تابلو و … بر روی آن پرهیز شود. در واقع تابلو برق باید در محلی نصب شود که هم دسترسی ساده و سریع به آن وجود داشته و هم عیان و در معرض دید عمومی قرار نداشته باشد. به دلیل اینکه تابلو برق هوشمند ساختمان ابعاد بزرگتری از تابلو برقهای سنتی دارد، معمولا برای نصب آن قاب و فریم طراحی شده و سپس بر روی آنها نصب میشود.
مزایای تابلو برق هوشمند یا تابلو برق BMS
همان طور که اشاره شد، بر خلاف تابلو برقهای سنتی، کاربر تابلو برق هوشمند نیازی به مراجعه به آن جهت قطع و وصل کلیدها و سوئیچهای مختلف یا تعمیرات توسط تکنیسینهای فنی نداشته و میتوان با تلفن همراه، رایانههای شخصی یا کنترلهای از راه دور آن را مدیریت کرد. همین ویژگی میتواند از هزینههای استهلاک کلید و پریز، دیمرها، فیوزها، پایانههای برقی و بسیاری از تجهیزات وابسته به شبکه تاسیساتی ساختمان بکاهد. همچنین مدیریت و کنترل برقرسانی به تمامی قسمتهای هوشمند ساختمان توسط تابلو برق هوشمند ساختمان و به وسیله کنترل از راه دور انجام میشود که میتواند لزوم حضور فیزیکی مالک یا افراد را در محل نصب تابلو برق از بین ببرد.
همچنین میتوان در واحد یا آپارتمانی که در آن از تابلو برق هوشمند استفاده شده است، از نصب کلید و پریز خودداری کرده و کلیه اتصالات چراغها و خروجیهای برقی توسط کابل به درون تابلو برق هدایت شوند و در درون آن اقدام به قطع و وصل جریان الکتریسیته نمود. با توجه به اینکه یکی از مهمترین دلایل اتلاف انرژی، روشن گذاشتن سامانههای نورپردازی و روشنایی و همچنین روشن گذاشتن انواع وسایل متصل به سیمکشی ساختمان در طول شبانهروز است، در صورت دسترسی به تابلو برق به صورت از راه دور میتوان در صورت فراموشی، اقدام به خاموش کردن وسایل برقی مورد نظر نمود تا علاوه بر کاهش مصرف انرژی، از بروز خطرات احتمالی نیز جلوگیری کرد. به علاوه صرفهجویی در مصرف برق، کاهش زمان مورد نیاز برای تهیه انواع کلید و پریز جانبی و نگهداری، نصب و تعمیرات آنها، کاهش هزینههای نگهداری ساختمان، حفظ محیط زیست و بسیاری از مزایای دیگر از ویژگیهای کاربرد و نصب تابلو برق هوشمند ساختمان است.
بیشتر بخوانید: تفاوت های تابلو برق هوشمند و PLC
مشخصات فنی تابلو برق هوشمند ساختمان
تابلو برق هوشمند همانند بسیاری از دستگاههای دیگر بهکاررفته در سامانه برقرسانی صنعتی و خانگی دارای اجزای مختلف و مجزایی است که آشنایی با آنها و نحوه کاربرد و نصبشان میتواند در بهینهسازی استفاده از آنها و افزایش طول عمرشان موثر باشد. از انواع تجهیزات و اجزایی که در این محصول نصب شده و به کار میروند میتوان به انواع کلیدهای مینیاتوری، محافظ جان، منبع تغذیه و رلهها، آمپلیفایر، کابلها و … اشاره کرد. در ادامه مشخصات فنی و قطعات تابلو برق هوشمند ساختمان به طور مختصر معرفی شده اند.
-
کلید مینیاتوری
کلیدهای مینیاتوری در تابلو برق هوشمند همانند هر تابلو برق دیگری نصب میشوند و میتوان به کمک آنها، انواع اتصالات، نور چراغها و … را قطع و وصل کرد.
-
سیم و کابل
همانند هر اتصال الکتریکی دیگری، از سیم و کابل برای برقراری اتصالت در پایانههای تابلو برق استفاده میشود. در بیشتر تابلو برقهای هوشمند، کابل شماره چهار و شش و همچنین از کابل شبکه KNX برای اتصال به کلیدها به کار میروند.
-
رلهها
رلههای به کار رفته در تابلو برق هوشمند ساختمان وظیفه مدیریت و پایش سامانه روشنایی، سامانههای گرمایش و سرمایش و به طور کلی تاسیسات الکتریکی متصل به تابلو برق را بر عهده دارند.
-
ترمینالها
ترمینالها یا پایانههایی که در تابلو برق هوشمند نصب میشوند میتوانند بین رلهها و سرخطها، پرده برق و سایر دستگاهها و قطعات الکتریکی تابلو برق ارتباط ایجاد کنند.
-
محافظ جان
وظیفه برقرسانی به کلیدها و سوئیچها به عهده محافظ جان است.
-
منبع تغذیه
تمامی تابلوهای برق از منبع تغذیه جهت تبدیل برق 220 ولت شهری به ولتاژ پایینتر و توزیع در میان دستگاههای نصبشده در آنها استفاده میکنند. طبق پروتکل KNX منبع تغذیه باید برق متصل به خود را به اختلاف پتانسیل 30 ولت و طبق پروتکل SBUS باید به برق 24 ولت تبدیل کند.
در حالت کلی سیم کشی در حالت هوشمند دارای حداقل درصد خطا و کمترین آسیب رسانی به تجهیزات است که نقشه کلی سیم کشی و برنامه کلی آن توسط متخصصین هوشمندسازی انجام می شود پس از طراحی و ارائه نقشه برق کار باید اندازه دقیق کلیدها و پریز ها را بر مبنای سطح استاندارد آنها روی دیوار جایگزین کند پس از جانمایی لوله ها و قوطی های برق طبق نقشههای سیستم هوشمند سازی ساختمان نوبت به نصب کلید ها و تاچ پنل ها سیستم هوشمند میرسد که روی دیوار انجام می پذیرد.
بیشتر بخوانید: اصول سیم کشی تابلو برق
قیمت تابلو برق هوشمند ساختمان
همان طور که اشاره شد، درون تابلو برق هوشمند از قطعات الکتریکی گوناگونی استفاده میشود. تابلو برق هوشمند در واقع دستگاهی درون ساختمانهای مختلف است که علاوه بر سادهسازی مدیریت و پایش قطعات گوناگون متصل به آن، میتوان به صورت کنترل از راه دور با گوشی همراه، رایانه شخصی و یا کمترل از راه دور، جریانات خروجی از آن برای روشنایی و گرمایش و سرمایش و بسیاری از دیگر عملکردهای آن را مدیریت کرد. بسته به نوع قطعات الکتریکی به کار رفته در آن مانند پایانهها و رلهها، کلید و سوئیچهای گوناگون و فیوزهای کنترلی و همچنین سیم و کابل و محافظ جان، میتوان برای قیمتگذاری آن اقدام کرد.
تابلو برق هوشمندی باکیفیت است که علاوه بر رعایت موارد ذکرشده در نصب و ساخت فریم و قاب برای آن، دارای عایق مناسب در برابر رطوبت برای هر کدام از فیوزها و قطعات متصل به آن باشد. همچنین کاربرد مواد اولیه باکیفیت و نو در ساخت و نصب تابلو برق میتواند بر قیمت این محصول تاثیرگذار باشد.
سفارش و خرید تابلو برق هوشمند از آرین پرتو
خرید تابلو برق هوشمند ساختمان امروزه بدون واسطه و از طریق سفارش تابلو برق هوشمند BMS اینترنتی از فروشگاهها و مراکز ارائه خدمات تاسیساتی معتبر مانند آرین پرتو امکانپذیر است. با استفاده از این محصول باکیفیت آرین پرتو همچنین میتوان از مزایایی مانند مدیریت سامانههای امنیتی ساختمان، پایش انواع دوربینهای امنیتی و مداربسته، اتصالات سامانههای شوهمند اطفاء حریق، کاهش و بهینهسازی مصرف انرژی در سامانههای روشنایی و گرمایش و سرمایش و … بهرهمند شد. این محصول آرین پرتو همچنین میتواند درصد خطای سیمکشی تاسیساتی الکتریکی ساختمانها را به کمترین مقدار رسانده و سبب کاهش مصرف انرژی، کاهش آلودگی محیط زیست و کاهش هزینههای جاری نگهداری ساختمان شود.
قطعات و تجهیزات الکتریکی ساختهشده توسط آرین پرتو دارای اصالت کالا بوده و در ساخت آنها از مرغوبترین مواد اولیه استفاده شده است. همچنین فروش تابلو برق هوشمند ساختمان و کلیه خدمات و محصولات آرین پرتو دارای یک سال خدمات پس از فروش بوده و توسط تیم فنی و مهندسی به صورت 24 ساعته امکان پشتیبانی دارند.
سوالات متداول تابلو برق هوشمند ساختمان
هوشمند سازی برق ساختمان چه مزایایی دارد؟
کاربر تابلو برق هوشمند نیازی به مراجعه به آن جهت قطع و وصل کلیدها و سوئیچهای مختلف یا تعمیرات توسط تکنیسینهای فنی نداشته و میتوان با تلفن همراه، رایانههای شخصی یا کنترلهای از راه دور آن را مدیریت کرد. همچنین میتوان از نصب کلید و پریز خودداری کرده و کلیه اتصالات چراغها و خروجیهای برقی توسط کابل به درون تابلو برق هدایت شوند و در درون آن اقدام به قطع و وصل جریان الکتریسیته نمود.
هزینه طراحی و ساخت تابلو برق هوشمند ساختمان چقدر است؟
بسته به نوع قطعات الکتریکی به کار رفته در آن مانند پایانهها و رلهها، کلید و سوئیچهای گوناگون و فیوزهای کنترلی و همچنین سیم و کابل و محافظ جان، میتوان برای قیمتگذاری آن اقدام کرد. برای مشاوره و اطلاع از قیمت میتوانید با مشاورهای ما در ارتباط باشید.
نحوه ثبت سفارش تابلو برق هوشمند ساختمان چگونه است؟
قطعات و تجهیزات الکتریکی ساختهشده توسط آرین پرتو دارای اصالت کالا بوده و است. همچنین فروش تابلو برق هوشمند ساختمان و کلیه خدمات و محصولات آرین پرتو دارای یک سال خدمات پس از فروش بوده و توسط تیم فنی و مهندسی به صورت 24 ساعته امکان پشتیبانی دارند. برای ثبت سفارش تابلو برق هوشمند ساختمان با شماره های 02126409745 , 02126409746 تماس بگیرید.