کاربرد صنعتی و معرفی تابلو برق فشار قوی 

تابلو برق فشار قوی 

تابلو برق فشار قوی، در صنایع مختلف برای مدیریت و کنترل سیستم‌های الکتریکی با ولتاژ بالا توسط مهندسین و تکنسین‌ها طراحی شده است. این تابلوها در تاسیسات صنعتی، نیروگاه‌، پست‌های برق و سایر مکان‌هایی نصب می‌شوند که نیاز به توزیع و کنترل برق با ولتاژ بالا دارند. در ادامه مقاله همراه ما باشید تا کاربرد صنعتی تابلو فشار قوی را توضیح داده و اطلاعات تکمیلی را در اختیارتان قرار دهیم.

اجزای تشکیل دهنده تابلو برق فشار قوی چیست

آشنایی با اجزای تشکیل دهنده تابلو برق فشار قوی به شما کمک می‌کند تا بهتر با کاربردهای آن آشنا شوید. برای آشنایی بیشتر تمامی قطعات را در جدول زیر به شما معرفی می‌کنیم: 

نام قطعات عملکرد
دستگاه‌های قطع و وصل کننده قطع‌کننده‌ها یا Circuit Breakers و کلیدهای فشار قوی یا Disconnect Switches هستند و با کمک آنها جریان برق وجود در مدار را قطع و وصل می‌کنند.
ترانسفورماتورها ترانسفورماتورها از اجزای اصلی تابلو برق هستند و برای تغییر ولتاژ برق از سطح بالا به سطح پایین‌ به کار می‌روند زمانی که ولتاژ برق بسیار بالا بوده و نتوان در  مصارف خانگی از آنها استفاده کرد، ترانسفورماتور گزینه بهتری خواهد بود.
پست‌های اندازه‌گیری و کنترل از آمپرمتر، ولت‌متر و سایر تجهیزات اندازه‌گیری و کنترل مونتاژ شده و برای نظارت بر پارامترهای الکتریکی کاربرد دارد.
سیستم‌های حفاظتی تجهیزات خطرناکی هستند که استفاده نادرست به کاربران صدمه وارد می‌کنند همچنین به خاطر تغییر ولتاژ برق دچار آسیب و خرابی می‌شوند. سیستم‌های حفاظتی مختلف مانند رله‌های حفاظتی و فیوزها در تابلو برق فشار قوی مانع از این آسیب و خطرات می‌شود.
کیس یا محفظه تابلو برق تابلو فشار قوی در یک محفظه فلزی مقاوم در برابر شرایط محیطی قرار دارد. جنس کیس تابلو بسیار مهم است تا از اجزای داخلی آن در برابر نور خورشید، دمای بالا، سرمای یخبندان، آب باران و… محافظت کند
سیم‌کشی و اتصالات برای ارتباط بین اجزای مختلف تابلو و اتصال به شبکه برق‌رسانی، سیم‌کشی‌های خاص و استاندارد به کار می‌رود که روکش‌های مخصوص دارند.

 تابلو برق فشار قوی جریان برق را از منبع اصلی مانند ترانسفورماتور دریافت کرده و آن را به بخش‌های مختلف توزیع می‌کند. این تابلو به اپراتورها اجازه می‌دهد تا بر عملکرد سیستم، نظارت کرده و در صورت لزوم آنها را تعمیر و تنظیم کند. تابلو فشار قوی به دلیل ولتاژ بالایی که با آن سروکار دارند، به دقت طراحی و نصب می‌شوند.

برق فشار قوی 

مهم‌ترین نکته در به کاربردن تابلو برق فشار قوی چیست

خنک‌سازی تابلو برق فشار قوی یکی از نکات مهم و تاثیرگذار برای حفظ عملکرد و ایمنی سیستم‌های برق است. مهندسین برق، روش‌های مختلفی برای خنک‌سازی تابلوهای برق فشار قوی به کار می‌برند که با توجه به عوامل مختلفی مانند اندازه تابلو، شرایط محیطی و بار الکتریکی تعیین می‌شود. در مطلب پیش رو به برخی از رایج‌ترین روش‌های خنک‌سازی تابلو برق فشار قوی خواهیم پرداخت.

خنک‌سازی طبیعی:

ساده‌ترین روش خنک‌سازی بوده و توسط جریان طبیعی هوا برای دفع حرارت انجام می‌شود. تابلوهای برق دارای تهویه و طراحی خوبی برای جریان هوا هستند تا حرارت ایجاد شده را به طور طبیعی پراکنده کنند. خنک‌سازی طبیعی در تابلوهای کوچک و در شرایط محیطی معتدل کاربرد دارد.

خنک‌سازی با فن‌های اتومات:

فن‌ها به تابلو اضافه می‌شوند تا جریان هوای بیشتری در داخل محفظه ایجاد کرده و حرارت را از داخل تابلو به بیرون منتقل کنند. فن‌ها به صورت اتوماتیک و بر اساس دما عمل کرده یا به صورت دستی کنترل می‌شوند. این روش در تابلوهای بزرگ‌تر و در شرایطی نصب می‌شوند که نیاز به خنک‌سازی بیشتری باشد.

خنک‌سازی با سیستم‌های تهویه یا خنک‌کننده‌های هوا:

سیستم‌های تهویه هوا مانند کولرهای هوایی و واحدهای خنک‌کننده برای خنک‌سازی تابلوهای برق فشار قوی به کار می‌روند تا با جریان هوا و تبادل حرارت، دمای داخل تابلو را کاهش یابد.

خنک‌سازی با سیستم‌های خنک‌کننده مایع:

مایعات خنک‌کننده مانند آب یا روغن خاص به داخل تابلو یا در نزدیکی تابلو جریان دارند. مایعات حرارت را جذب کرده و به سیستم‌های خنک‌کننده دیگر مانند رادیاتور یا مبرد منتقل می‌کنند. برای تابلوهایی با بار بالا و در شرایط محیطی گرم از سیستم‌های خنک‌کننده مایع کمک می‌گیرند.

خنک‌سازی با سیستم‌های تهویه محیطی یا رادیاتورهای روغنی:

در رادیاتورهای روغنی، روغن مایع خنک‌کننده اصلی بوده و حرارت را از اجزای داخلی تابلو جذب و به رادیاتور خارجی منتقل می‌کند تا خنک شود. در تابلوهای بزرگ و پیچیده که نیاز به خنک‌سازی مداوم دارند، بهترین گزینه نصب رادیاتور روغنی است.

خنک‌سازی با استفاده از سیستم‌های HVAC:

گاها تابلوهای برق فشار قوی برای خنک سازی به برج‌های خنک کننده HVAC یا به عبارتی به تهویه، گرمایش و سرمایش نیاز دارند، چون به صورت تخصصی برای تنظیم دما و رطوبت محیط طراحی شده‌اند. این سیستم‌ها دما را به طور دقیق کنترل کرده و شرایط بهینه‌ای برای عملکرد تابلوها فراهم می‌کنند.

تابلو برق سه فاز فشارقوی

معایب و مزایای تابلو برق فشار قوی چیست

برای اینکه آشنایی بیشتری با تابلو برق فشار قوی داشته باشید مزایا و معایب سیستم را به صورت جداگانه در مطالب زیر توضیح داده‌ایم، توصیه می‌کنیم این مطالب را مطالعه کنید تا اطلاعات پیش زمینه بیشتری در مورد آن داشته باشید.

  • مزایای تابلو برق فشار قوی

طراحی و ساخت تابلو برق به گونه‌ای است که از آسیب به تجهیزات و پرسنل جلوگیری می‌کند. همچنین عملکرد پایدار و یکسانی در شرایط مختلف بار و محیطی دارد. نصب این تابلو از نوسانات ولتاژ برق جلوگیری کرده و عمر و سلامت تجهیزات برقی را تضمین می‌کند.

 امکان مدیریت بار را داشته و توزیع بارهای الکتریکی به طور بهینه و مؤثر انجام می‌شود. قابلیت نظارت و کنترل از راه دور را داشته و می‌توان در برنامه‌های مختلف آن را برنامه‌ریزی کرد. با فناوری‌های پیشرفته، احتمال خرابی کاهش یافته در عوض نیاز به تجهیزات و فناوری‌های پیشرفته و هزینه‌بر است.

ارتقاء و افزودن تجهیزات جدید با گذشت زمان امکان‌پذیر بوده و کاربر به راحتی می‌تواند تابلوی فشار برق را با توجه به نیاز و اهداف خود ارتقاء دهد. با  تابلوهای فشار قوی، عمر مفید تجهیزات افزایش می‌یابد.

  • معایب تابلو برق فشار قوی

تابلو برق، نیاز به تعمیر و نگهداری منظم برای حفظ ایمنی داشته و هزینه بر است. در صورت بروز خطا، تاثیر زیادی بر سیستم برق خواهد داشت. پیچیدگی در طراحی و ساخت باعث می‌شود تا نصب و نگهداری تابلو برق توسط تکنسین‌ها و افراد مجرد انجام شود بنابراین هزینه بیشتری خواهد داشت.

چون ولتاژ برق به کار رفته در تابلو برق فشار بالا و بیشتر از هزار ولت است، بنابراین نیاز به حفاظ‌های اضافی در شرایط خاص دارند. البته هزینه‌های بالای مصرف انرژی در صورت عدم مدیریت صحیح را نباید فراموش کنیم.

کاربرد تابلو برق فشار قوی چیست

تابلو برق فشار قوی برای مدیریت و توزیع برق در شبکه‌های فشار قوی به بخش‌های مختلف به کار می‌رود. این سیستم جهت کنترل و محافظت از موتورهای صنعتی با توان بالا در و صنایع گوناگون نصب می‌شود. محافظت از سیستم‌های برق در برابر اضافه بار و خطاهای الکتریکی توسط تابلو برق انجام می‌شود. از دیگر کاربرد تابلو می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در پست‌های فشار قوی برای تبدیل و توزیع انرژی الکتریکی 
  • در کارخانه‌ها و صنایع برای تامین و مدیریت برق در واحدهای صنعتی و تولیدی

کلام آخر 

ولتاژ تابلو برق فشار قوی بالاتر از ۱۰۰۰ ولت بوده و به ولتاژهای مختلفی مانند ۳۳ کیلوولت، ۱۱ کیلوولت، یا حتی بالاتر از ۱۰۰ کیلوولت می‌رسد. با توجه به نوع ولتاژ این تابلو برق بهتر است نصب و راه‌اندازی آن توسط پیمانکار و شرکت‌های انجام شود که سابقه درخشان طولانی در این زمینه دارد.

 

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *