جالب است بدانید انواع تابلو برق در کشور ما توسط شرکتهای معتبر و شناخته شده تولید و توزیع میشود و هر کدام کارایی و ویژگیهای خاص خود را دارد. برای آشنایی بیشتر در مطلب پیش رو چند تابلو برق پرفروش و پرت تقاضا را به شما معرفی میکنیم.
جدول انواع تابلو برق بر اساس ولتاژ
تابلو برقها با توجه به ولتاژ کاری به سه دسته اصلی ولتاژ پایین (LV)، ولتاژ متوسط (MV). و ولتاژ قوی (HV) تقسیم میشوند. در جدول زیر توضیحات انواع تابلو برق را جداگانه ارائه دادیم تا به راحتی آنها را بشناسید.
ویژگی | تابلو برق ولتاژ پایین (LV) | تابلو برق ولتاژ متوسط (MV) | تابلو برق ولتاژ قوی (HV) |
اندازه ولتاژ | تابلوهای برق ولتاژ پایین به تجهیزاتی اطلاق میشود که ولتاژ کاری آنها کمتر از 1000 ولت است. | تابلوهای برق ولتاژ متوسط به تجهیزاتی اطلاق میشود که ولتاژ کاری آنها بین 1000 ولت تا 36 کیلو ولت است. | تابلوهای برق ولتاژ قوی یا ولتاژ بالا به تجهیزاتی اطلاق میشود که ولتاژ کاری آنها بیش از 36 کیلوولت است. |
کاربرد | این تابلوها عمدتاً برای توزیع و کنترل انرژی الکتریکی در محیطهای صنعتی، تجاری و مسکونی نصب میشوند. کاربردهای رایج این تابلوها شامل توزیع برق به دستگاههای کوچک، روشنایی، و سیستمهای تهویه مطبوع است. | این تابلوها در سیستمهای توزیع انرژی الکتریکی برای محیطهای صنعتی بزرگ، نیروگاهها و ایستگاههای برق به کار میروند. | این تابلوها به طور عمده در شبکههای انتقال برق و در ایستگاههای برق با ولتاژ بسیار بالا نصب میشوند. کاربرد این تابلوها شامل کنترل و توزیع برق در شبکههای انتقال از نیروگاهها به ایستگاههای توزیع است. |
قطعات | قطعاتی مانند کلیدهای اتوماتیک، فیوزها، و مدارشکنها در این تابلو ها نصب میشوند که برای حفاظت و کنترل جریان برق طراحی شدهاند. | چون تابلوهای MV برای انتقال و توزیع برق در مقیاس بزرگتر و با توان بالا طراحی شدهاند و از تجهیزات حفاظتی پیشرفتهای چون کلیدهای قدرت، رلههای حفاظتی و ترانسفورماتورها تشکیل شدهاند. | تابلوهای HV از تجهیزات پیچیدهای مانند بازوها و کلیدهای قدرت با ظرفیت بالا، قطعکنندههای ولتاژ بالا و سیستمهای خنککننده ساخته شده اند تا بتوانند ولتاژهای بسیار بالا را به طور ایمن مدیریت کنند. |
البته جدول بالا تنها یک تقسیم بندی برای تابلو برق محسوب میشود. در ادامه انواع تابلو برق را بر اساس ساختار آنها مورد بررسی قرار میدهیم.
۱. تابلو برق داخلی (Indoor)
تابلو برق داخلی، به تابلوهایی اطلاق میشود که در محیطهای بسته و داخلی نصب میشوند. این تابلوها به طور معمول در ساختمان، کارخانه و مراکز تجاری کاربرد دارند. طراحی آنها به گونهای است که در برابر شرایط محیطی داخلی مقاوم باشند.
این تابلوها به دلیل قرارگیری در محیطهای کنترلشده، نیازی به مقاومت در برابر شرایط جوی و آب و هوای خارجی ندارند. به همین دلیل، طراحی تابلوهای داخلی بیشتر بر روی ایمنی الکتریکی، کارایی و دسترسی آسان به قطعات داخلی تمرکز دارد.
تابلوهای برق داخلی از مواد ضد زنگ و مقاوم به حرارت ساخته میشوند و برای تأمین ایمنی، به انواع تجهیزات حفاظتی مانند کلیدهای اتوماتیک، فیوزها، و مدارشکنها مجهز بوده و دارای سیستمهای خنککننده یا تهویه مناسب برای مدیریت دما هستند.
۲. تابلو برق فضای باز (Outdoor)
تابلو برق فضای باز یا تابلوهای برق خارجی، برای نصب در محیطهای بیرونی و تحت تأثیر شرایط جوی طراحی شدهاند و به دلیل قرارگیری در معرض شرایط آب و هوایی مختلف، باید مقاومت بالایی در برابر عواملی مانند باران، برف، نور خورشید و تغییرات دما داشته باشند.
به همین دلیل، تابلوهای برق فضای باز از جنسهای مقاوم در برابر خوردگی و ضدآب مانند فولاد ضد زنگ یا پلاستیکهای مقاوم ساخته میشوند و مجهز به درپوشهای محکم و سیستمهای آببندی هستند تا از نفوذ آب و گرد و غبار به داخل تابلو جلوگیری کنند.
در تابلوهای برق فضای باز، سیستمهای خنککننده خاصی به کار میبرند تا دمای داخلی تابلو را در شرایط دمایی متغیر کنترل کنند. این تابلوها برای کاربردهایی مانند تاسیسات زیرساختی، ایستگاههای توزیع برق و سیستمهای نظارتی در محیطهای بیرونی به کار میروند.
۳. تابلو برق کشویی (Withdraw Able)
تابلو برق کشویی یا Withdrawable، به گونهای توسط طراحان و سازندگان تابلو برق طراحی شدهاند تا اجزای الکتریکی آن به راحتی قابل جابهجایی و تعمیر باشد. این تابلوها از سینیها یا ماژولهایی ساخته شده اند که بهطور کامل از داخل تابلو خارج میشوند، به این ترتیب تکنسینها به راحتی به تجهیزات دسترسی دارند.
تابلوهای کشویی در محیطهای صنعتی و تجاری به کار میرود، چون فضای کمتری اشغال کرده و باز و بسته کردن آن نیز راحت است. طراحی آنها بهگونهای است که به راحتی بار الکتریکی را تحمل کرده و دارای مکانیزمهای قفل و سیستمهای ایمنی برای جلوگیری از هرگونه خطای انسانی یا حادثههای ناخواسته هستند.
۴. تابلو برق رک (Rack)
طراحی تابلو برق رک یا Rack بر اساس استانداردهای رکهای صنعتی انجام شده و بهطور عمده برای نصب تجهیزات الکتریکی و شبکهای کاربرد دارند. طراحی این تابلوها به گونهای است که میتوانند بهراحتی درون رکهای استاندارد جای گرفته و از نظر ابعاد و اندازه با سایر تجهیزات سازگار باشند.
تابلوهای رک برای محیطهایی توصیه میشود که فضای محدود و سازمانیافته دارند. این تابلوها از قفسهها و فضای طبقه بندی شده، برای نصب تجهیزات مختلف استفاده شده و به راحتی بهطور عمودی و افقی تجهیز میشوند.
علاوه بر این، تابلوهای رک دارای سیستمهای خنککننده و تهویه برای مدیریت دما و جلوگیری از گرم شدن بیش از حد تجهیزات هستند و به دلیل طراحی ماژولار و قابلیت گسترش، در کاربردهایی مانند مراکز داده، شبکههای ارتباطی و سیستمهای توزیع برق بسیار کاربردی هستند.
۵. تابلو برق Swing
از انواع تابلو برق می توان به تابلو برق Swing یا تابلو برق متحرک اشاره کرد. این تابلو طراحی شدهاند تا در موقعیتهای مختلف باز و بسته شوند. تابلو برق به مکانیزمهایی مجهز هستند که اجازه میدهند درب تابلو بهطور کامل به کنارهها باز شده و به این ترتیب فضای بیشتری برای دسترسی به قطعات داخلی در اختیار تکنسینها قرار میگیرد.
طراحی تابلوهای Swing بهگونهای است که قابلیت باز و بسته شدن سریع و ایمن را فراهم کرده و در فضای کار محدود، کارایی بالایی ارائه میدهند. این تابلوها از مواد مقاوم و با دوام مانند سیستمهای ایمنی برای جلوگیری از آسیب به تجهیزات ساخته میشوند.
۴. تابلو برق Metal Enclosed
تابلو برق Metal Enclosed، از انواع تابلو برق بوده و تمام اجزای الکتریکی و داخلی آن درون یک محفظه فلزی مقاوم قرار دارند. این طراحی برای حفاظت از تجهیزات الکتریکی در برابر شرایط محیطی مختلف، شامل گرد و غبار، رطوبت و آسیبهای مکانیکی، بسیار موثر است. بدنه فلزی تابلو از فولاد گالوانیزه یا استنلس استیل ساخته شده و به آن دوام و استحکام بالایی میبخشد.
تابلوها دارای سیستمهای حفاظتی هستند و از تماس مستقیم با اجزای برقی جلوگیری میکنند. بسیاری از تابلوهای Metal Enclosed مجهز به سیستمهای خنککننده و تهویه هستند تا دما را در محدودهای مناسب نگه داشته و از overheating جلوگیری کنند. تابلوها به دلیل مقاومت در برابر شرایط محیطی و حفاظت عالی، به طور گستردهای در صنعت، ساختمانهای تجاری کاربردی هستند.
۵. تابلو برق Metal Clad
در تابلو برق Metal Clad، اجزای الکتریکی بهطور جداگانه در محفظههای فلزی مخصوص قرار میگیرند. این محفظهها به طور مستقل از هم عمل کرده و از هم جدا هستند، به این ترتیب هر بخش از تابلو برق به صورت مجزا بهراحتی تعمیر و نگهداری میشود.
تابلوها شامل محفظههای متفاوت برای مدارهای اصلی، فرعی و تجهیزات حفاظتی هستند و هر کدام در محفظهای فلزی جداگانه قرار دارند. این نوع طراحی به افزایش ایمنی و کاهش خطرات احتمالی مانند اتصال کوتاه یا حوادث الکتریکی کمک میکند.
کلام آخر
آشنایی با انواع تابلو برق به کاربر اجازه میدهد تا با اطلاعات بیشتری بهترین تابلو برق را برای مقاصد خود انتخاب کند. البته توصیه میشود برای انتخاب نوع تابلو برق و نصب آنها حتماً از مراجع معتبر و تکنسینهای حاذق کمک بگیرید. چرا که این حوزه تخصصی بوده و نیازمند تجربه کافی میباشد. امیدواریم که مطالب این سایت برای شما مفید واقع شده باشد، با تشکر از همراهی شما مخاطب ارجمند، با آرزوی اوقاتی خوش. آرین پرتو