در محیطهای صنعتی باید فرایند عملیاتی چندین موتور الکتریکی و تجهیزات و ماشینآلات مرتبط با آن را کنترل کنید؛ اما برای کنترل عملکرد این ماشینآلات صنعتی از چه چیزی استفاده میشود؟ معمولا برای شروع یک فعالیت خاص در این تجهیزات و توقف آن از تابلو برق بچینگ استفاده میشود. ما در این مقاله از آرین پرتو قصد داریم به معرفی این نوع تابلو برق بپردازیم؛ اگر شما هم قصد خرید تابلو برق بچینگ را دارید، حتما تا آخر مقاله را بخوانید؛ چراکه نکاتی بیان شده است که برای شما مفید خواهد بود.
تابلو برق بچینگ چیست؟
این نوع تابلو برق به شکل یک محفظه بسته ساخته میشود و جنس آن از ورق CRCA ms است. روی محفظه تعدادی دکمه و سوئیچ جهت کنترل عملیاتها وجود دارد. همچنین در داخل محفظه مدارها و تجهیزات الکتریکی تعبیه شده است. وظیفه اصلی این نوع تابلو برق نظارت و کنترل یک فرآیند مکانیکی بهصورت الکتریکی در یک محیط صنعتی است. این تابلو برق را به سه نوع مرکز کنترل برق، مرکز کنترل موتور و پنل اتوماسیون تقسیم میکنند.
این تابلو برقها با نوع صنعتی چه تفاوتی دارد؟ تابلو برقهای صنعتی برخلاف بچینگ، هیچگونه فعالیت مکانیکی را انجام نمیدهند و وظیفه آنها فقط کنترل و نظارت جریانهای الکتریکی در یک مدار است. بیشتر افراد تابلو برق صنعتی را بهعنوان مرکز با الکتریکی میشناسند که جریان برق را دریافت میکند و آن را بین مدارهای دیگر توزیع میکند و در ادامه، جریان نول را به جریان شهری باز میگرداند یا آن را به چاه ارت منتقل خواهد کرد.
همچنین بخوانید: تابلو برق هوشمند ساختمان
مشخصات تابلو برق بچینگ
با توجه به تنوع ساخت تابلو برق بچینگ، این دستگاه دارای مشخصات متنوعی است که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- برای محافظت از موتورهای این تابلو در برابر اضافه بار، کلید MPCB توصیه میشود؛ البته میتوانید از بیمتال هم استفاده کرد؛
- کلیدهایی در مسیر کابلهای ورودی دستگاه وجود دارد که در صورت عبور بار بیشاز حد دستگاه را قطع میکند؛
- از آنجایی که در تابلو برق بچینگ تعدادی موتور سه فاز وجود دارد، تعداد 10 تا 20 عدد کنتاکتور در سایزهای مختلف در آن تعبیه شده است؛
- وجود یک کنترل فاز در مدار دستگاه بسیار ضروری است؛ چراکه در این نوع تابلو برق بهدلیل وجود الکتروموتورها و حفاظت از مدار باید یک عدد کنترل فاز وجود داشته باشد؛
- بیشتر تابلوهای بچینگ دارای یک تایمر هستند؛ چراکه زمانبندی در آن بسیار حائز اهمیت است؛
- از ترمینالها برای ارتباط قطعات داخل تابلو و همچنین قسمتهای خارجی استفاده میشود؛
- معمولا یک ترانس سیتی روی مسیر یکی از فازهای الکتروموتور میکسر قرار دارد تا بتواند شخص اپراتور را از مقدار بار داخل میکسر مطلع کند؛
- برای کنترل دستی یک دستگاه بچینگ، تعداد زیادی سوئیچ و چراغهای سیگنال و آلارم در رنگهای مختلف تعبیه شده است؛
- در طراحی و ساخت تابلو برق بچینگ از انواع نمایشگر استفاده میشود؛ از نمایشگرها برای نمایش ولتاژ سیستم، مقدار آمپر مصرفشده، نمایش وزن و … بهره میگیرند؛
- برای اینکه کار با دستگاه راحت شود، معمولا از یک پنل پیانویی برای آن استفاده میشود. این پنل که در بیشتر موارد از جنس فلز ساخته میشود، دارای انواع نوشته جهت بهرهبرداری راحت کاربر است؛
- از کابلهای یک رشتهای تا چندین رشته در این نوع تابلو استفاده میشود. سایز کابلها با همدیگر متفاوت است و هر یک برای کاربرد خاصی تعبیه شده است؛
- در یک دستگاه بچینگ معمولا قطعاتی مانند ریل، داکت و لیبل هم استفاده میشود. از داکتهای جهت عبور سیمهای مختلف استفاده میشود، برای نامگذاری قطعات مختلف از لیبل کمک میگیرند و همچنین ریلها برای قرارگیری و جابهجاکردن قطعات کاربرد دارد.
- از آنجایی که از این دستگاهها در معادن هم استفاده میشود آن را با نام تابلو برق سنشکن یا شن و ماسه هم میشناسند.
طراحی و نصب تابلو برق سنگ شکن و بچینگ
تابلو برق بچینگ یا همان سنگشکن دارای چندین قطعه مختلف الکتریکی است و در سایزها و حتی شکلهای مختلف ساخته میشود. بیشتر تابلو برقها از دو قسمت ایستاده و پیانویی تشکیل شدهاند؛ در قسمت ایستاده دستگاه قطعات مختلفی مانند کلید حرارتی، تایمر، فیوزها، کنتاکتور، سینه مسی و … قرار دارد و در بخش جلویی یا به اصطلاح پیانویی دکمهها و نمایشگرها تعبیه شدهاند.
البته بعضی از مدلها وجود دارند که فقط از یک قسمت تشکیل شده است و این کار را با هدف کاهش قیمت تابلو برق بچینگ و فضای اشغالشده آن انجام میدهند. در صورتی که تابلو فقط دارای بخش ایستاده باشد، تجهیزات اصلی در داخل محفظه قرار میگیرند و دکمهها و نمایشگرها روی درب نصب میشوند. در این حالت معمولا دستگاه را روی دیواره کابین کنترل نصب میکنند. کارکردن با این مدل تابلو برق برای اپراتور سختتر است؛ چراکه صفحه کنترلر بهصورت عمودی قرار گرفته است.
در طراحی بعدی، تنها از تابلوی رومیزی استفاده میشود. دکمه و نمایشگرها در محل خودشان یعنی صفحه قرار میگیرند و تجهیزات دیگر روی سینی داخلی تابلو قرار است. معمولا برای اینکه بتوان به قطعات مختلف دسترسی داشت در پشت سینی یک درب در نظر گرفته میشود. کار کردن با این مدل راحتتر بوده و شخص اپراتور میتواند بهراحتی به دکمهها و نمایشگرها دسترسی داشته باشد. روی صفحه تابلو برق علامتهای خاصی جهت اخطار به کسانی که دانش لازم را برای استفاده از دستگاه ندارند، درج شده است.
مقاله پیشنهادی: تابلو برق چنج اور
سفارش ساخت تابلو برق بچینگ
آرین پرتو بهعنوان یکی از شرکتهای برتر در زمینه تولید انواع تابلو برق صنعتی فعالیت دارد. صاحبان کارخانه و کارگاههای صنعتی بزرگ میتوانند سفارش تابلو برق بچینگ را به شرکت Arianparto بسپارند. آرین پرتو بر اساس سه اصل اساسی محصولات خود را تولید میکند. اصل اول اصالت کالاهای استفادهشده در این تجهیزات است. اصل دوم شرکت پشتیبانی عالی از 24 ساعته محصولات خود است. همچنین همه تابلو برقهای تولیدشده توسط آرین پرتو از گارانتی بیقیدوشرط برخوردار هستند.
سخن پایانی
در کارخانهها و محیطهای صنعتی معمولا به یک تابلو برق بچینگ نیاز است. در واقع این دستگاه برای کنترل موتورها و تجهیزات مختلف در محیط استفاده میشود. این نوع تابلو از دو بخش ایستاده و پیانویی ساخته میشود؛ بهگونهای که در بخش ایستاده تجهیزات و قطعات الکترونیکی اصلی قرار دارند و در بخش پیانویی نمایشگرها و دکمه وجود دارد. البته برای کاهش قیمت تابلو برق بچینگ و فضای اشغالشده، مدلهایی به بازار عرضه شدهاند که کوچکتر هستند. برای سفارش طراحی و ساخت تابلو برق میتوانید با ما تماس بگیرید.