برای اینکه بتوان فشار آب مصرفی در یک پروژه یا در زمان آتشسوزی را تامین کرد، باید از تابلو برق بوستر پمپ کمک گرفت. پس این تابلو برق یکی از قطعات اصلی در ساختمانهایی است که در تاسیسات خودشان از پمپ استفاده میکنند. تابلو برق بوستر نه تنها در ساختمان، بلکه در ایستگاههای آتشنشانی هم کاربرد زیادی دارد تا فشار آب را در هنگام آتشسوزی تامین کند.
در این مقاله از آرین پرتو قصد داریم ابتدا به معرفی و بررسی مشخصات تابلو برق بوستر پمپ بپردازیم و سپس نحوه نصب و قیمت آن را تشریح کنیم، پس تا پایان همراه ما باشید.
تابلو برق بوستر پمپ یا تابلو برق آتش نشانی چیست؟
بوستر پمپ آپ، نوعی پمپ برای تقویت فشار آب یا هر سیال دیگری است. هر زمانی در یک سیستم آبرسانی به تقویت آب نیاز باشد، از بوستر پمپ آب استفاده میشود. این سیستم از چند پمپ موازی تشکیل شده است تا بتواند دبی لازم را با کمترین انرژی و بالاترین راندمان برآورده کند. مهمترین قسمت بوستر پمپ، تابلو برق آن است.
تابلو برق دستگاهی برای کنترل بوستر پمپ است. اگر تابلو بهصورت مناسب طراحی شود، میتوان کارکرد بوستر پمپ را بهخوبی کنترل کرد و برای بخشهای مختلف آن حفاظتهای متفاوتی را مشخص کرد. در واقع میتوان گفت راندمان بوستر پمپ به عملکرد تابلو برق آن وابسته است. اگر در طراحی تابلو برق تمام استانداردها رعایت شده باشد میتوان انتظار عملکرد بهینه از آن را داشت.
یکی از مکانهایی که از بوستر پمپ آب استفاده میشود، ایستگاه آتشنشانی است؛ به همین دلیل به تابلو برقی که برای کنترل بوستر پمپ در ایستگاهها استفاده میشود، تابلو برق بوستر پمپ آتش نشانی میگویند. در یک مراکز آتشنشانی از بوستر برای تامین فشار آب در مواقع ضروری استفاده میشود.
هنگامی که از تابلو برق بوستر پمپ آتش نشانی استفاده میکنید، باید شرایط زیر را در آن رعایت کنید:
- باید مطابق با قوانین آتشنشانی رنگآمیزی شود؛
- باید بهراحتی قابل دسترسی باشد؛
- باید محل نصب تابلو برق ایمن و از هر گونه حادثهای بهدور باشد؛
- بدنه تابلو برق آتش نشانی باید به سیم ارت اتصال داشته باشد؛
- همه تجهیزات داخل تابلو برق کدگذاریشده و دارای برچسب باشند؛
- لولههایی که در تابلو برق استفاده میشوند، باید همگی گالوانیزه باشند؛
- تابلو باید با کفپوش که حداقل ضخامت آن برابر 4 میلیمتر است، عایق شود؛
- روی درب آن علامت خطر نصب شود؛
- اگر کابلهای آن در مسیر حرکت افراد قرار دارد، باید آنها در داخل لوله فولادی قرار دهید؛
- برای لولههای روکار از بستهای دو پیچه استفاده کنید و همچنین فاصله لولهها از دیوار برابر 6 میلیمتر در نظر گرفته شود.
بیشتر بخوانید: تابلو برق هوشمند ساختمان
عملکرد تابلو برق بوستر پمپ چگونه است؟
مهمترین بخش تابلو برق بوستر پمپ، مدار فرمان است. این مدار تاثیر مستقیمی روی عملکرد نهایی دارد. قبل از اجرای مدار فرمان، باید ابتدا هدف از اجرای آن مشخص شود؛ چراکه مدار سیستم مورد استفاده در خانه و یا آتشنشانی باهم متفاوت است.
بوستر آب خانگی در بیشتر وقتها باید آب را تامین کند؛ بههمین دلیل مدار استفادهشده در آنها باید بر اساس مقدار مصرف آب ساختمان باشد و بیشترین دبی مورد نیاز پمپ بر مبنای حداکثر مصرف آب باید در نظر گرفته شود. در نقشه تابلو برق خانگی از یکی از پمپهای دور متغیر یا دور ثابت استفاده میشود.
بوستر پمپی که در ایستگاههای آتشنشانی استفاده میشود با بوستر خانگی متفاوت است. این نوع بوستر باید بهگونه طراحی شوند که حداقل یکی از پمپها همیشه آماده بهکار باشد تا در صورت بروز حادثه فشار آب کم نشود. معمولا مدار فرمان در تابلو برق بوستر را به دو دسته دور متغیر و ثابت تقسیم میکنند.
مدار بوستر پمپ دور ثابت بهصورت خیلی ساده طراحی شده است. در این نوع مدار از دو پمپ استفاده میشود که هر یک از آنها دارای پرشر سوئیچ روی کلکتور اصلی خروجی خود هستند و وظیفه کنترل خاموش و روشنکردن بوستر را بر عهده دارند. در مدار بوستر پمپ دور متغیر از یک سنسور فشار آنالوگ برای اندازهگیری فشار کلکتور خروجی استفاده میشود و با ارسال مقدار فشار به درایور یا PLC دستورات لازم برای پمپها در نظر گرفته میشود.
مقاله پیشنهادی: تابلو برق PLC
اجزای تابلو برق بوستر پمپ کدامند؟
تابلو برق بوستر را معمولا به چند نوع زیر دستهبندی میکنند:
- تابلوهای بوسترپمپهای دور متغیر
- تابلوهای بوستر پمپ دور ثابت
- تابلوهای اصلی موتورخانه
- تابلوهای پمپهای فاضلابی
- تابلوپمپهای سیستمهای HVAC
- تابلوهای اتوماتیک موتور دیزل و پمپ
در هر یک از این مدلها اجزا و مشخصات تابلو برق بوستر پمپ تا حدود زیادی یکسان است.
مهمترین اجزای تابلو برق بوستر عبارتند از:
- کنترلر
- کنترل فاز
- اینورتر
- فیوز اصلی
- فیوز فرعی
- کنتاکتور
- کلید مینیاتوری
- رله
- فریم
- کنترل سطح
نصب تابلو برق بوستر پمپ
زمانی که قصد نصب تابلو برق پمپ آبرسانی را دارید باید چند نکته را در نظر داشته باشید:
- باید به میزان برق مورد نیاز برای تابلو توجه داشته باشید؛ اگر میخواهید میزان دقیق برق را بدانید به صفحه فلزی که تجهیزات الکتریکی روی آن قرار دارد توجه کنید، معمولا در آن محل درج میشود.
- حتما به دمای داخل تابلو و دمای محیط اطراف آن توجه داشته باشید؛ اگر دمای محیط بیرون مناسب نباشد، طول عمر دستگاه کاهش پیدا میکند و در نتیجه قطعات داخلی هم زودتر خراب میشوند.
- محل نصب دستگاه باید بهگونهای باشد که آب به داخل آن نفوذ نکند.
مطلب پیشنهادی: تابلو برق چنج اور
قیمت تابلو برق بوستر پمپ آبرسانی
قیمت تابلو برق بوستر پمپ آبرسانی به فاکتورهای زیادی بستگی دارد. توان نامی یکی از این فاکتورهایی است که در تعیین قیمت موثر خواهد بود. هر اندازه مقدار توان برحسب کیلووات بیشتر باشد، بهطبع آن قیمت هم بیشتر خواهد شد. جریان نامی تابلو هم با قیمت آن رابطه مستقیم دارد؛ یعنی هر چقدر جریان بیشتر باشد، قیمت افزایش پیدا میکند. همچنین اگر تابلو دارای کاور قابل تغییر باشد، مقدار قیمت آن بالاتر خواهد رفت.
سخن پایانی
زمانی که به تامین فشار آب در یک سیستم آبرسانی نیاز باشد باید از بوستر پمپ آب استفاده کنید. در واقع بوستر نوعی پمپ تقویتکننده است برای فشار آب یا هر سیال دیگری است. برای کنترل بوستر از تابلو برق استفاده میشود و معمولا میتوانید در ساختمانها یا ایستگاههای آتشنشانی آنها را مشاهده کرد. برای کنترل بوستر از مدار فرمان استفاده میشود. در این مقاله بهطور کامل به آموزش تابلو برق بوستر پمپ پرداخته شد و نحوه عملکرد، نصب و حتی قیمت آن بررسی شد.