نکات ایمنی در نصب تابلو برق کدامند؟ چگونه میتوان از خطرات احتمالی در هنگام نصب تابلو برق پیشگیری کرد؟ از نکات مهم نصب تابلو برق در ساختمانها رعایت کردن ایمنی و استفاده از روشهای استاندارد برای این کار است که یکی از اصولیترین کاربرد این نوع از دستگاهها در داخل ساختمانها میباشد، چون علاوه بر پیشگیری از صدمات احتمالی به تاسیسات الکتریکی میتواند ایمنی اپراتور و کاربر را نیز افزایش داده و از بروز هرگونه آتش سوزی یا شوک الکتریکی به افراد پیشگیری کند، یعنی لازم است که شما در هنگام نصب و استفاده از تابلو برق حتماً به این نکات دقت داشته باشید. در این مقاله برخی از این نکات ایمنی برای نصب تابلو برق یا همان تابلو کنتوری را بررسی می کنیم.
نکات ایمنی در نصب تابلو برق
گفتیم که رعایت استانداردهای لازم جهت نصب تابلو برق علاوه بر آنکه ایمنی تاسیسات الکتریکی را رقم میزند، از طرفی نیز موجب پیشگیری از هر گونه آتش سوزی یا شوک الکتریکی به افراد خواهد شد. البته علاوه بر مرحله نصب این نکات باید در زمان پس از نصب تابلو برق نیز رعایت شود، چون احتمال بروز آسیب و خطرات در هر مرحلهای از استفاده تابلو برق وجود دارد و شما با رعایت استانداردها قطعاً از آسیبهای احتمالی که ناشی از نوسانات برقی میباشد، پیشگیری خواهید کرد. برخی از این استانداردها عبارتند از:
-
استاندارد ارتفاع
تابلو برقها به لحاظ شکل ظاهری به انواع مختلف تابلو برق سلولی، تابلو برق با ایستاده قابلیت دسترسی از جلو و تابلو برق به صورت تمام بسته دیواری تقسیم میشوند، همچنین تابلو برقی که در داخل ساختمانها نصب میشود میتواند جزئی از سه نوع تابلو برقهای اصلی، نیمه اصلی و یا فرعی باشد که این دستهها با ویژگیهای مختلف و همچنین قوانین و استانداردهای نصب متفاوتی در ساختمانها به کار برده میشوند، برای انواع تابلو کنتوری، کنتورها و تاسیسات برقی که بر روی آنها نصب میشوند، باید دستهبندیهای زیر را در نظر بگیرید:
استاندارد ارتفاع برای کنتورهای فروشگاهی و خانگی حدود ۱.۸ تا ۲ متر از کف ساختمانها
استاندارد ارتفاع انواع تابلو برقهای دیواری از کف ساختمان و اجرا کردن تابلو برقهای توردار در ساختمانهای بزرگ با حداکثر ۲۲۰ سانتیمتر ارتفاع و پایینترین قسمت این تابلوها تا کف حداقل برابر با یک متر
نصب های دیواری از کف با ارتفاع ۲۱۰ سانتی متری
نصب برای استفاده جهت سامانههای روشنایی برای سکوهای بتنی یا آجری با ارتفاع ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر از کف
نصب تابلو برقی که بر روی آن فیوز قرار دارد از کف ساختمان با ارتفاع ۱۷۰ سانتیمتری
نصب توکار یا روکار با کمینه ارتباط ارتفاع در محور افقی از کف زمین برابر با ۱۶۰ سانتیمتر
کمینه ارتفاع منظم نیز برای انواع جعبه تقسیمها به صورت روکار یا توکار برابر با حدود ۲۲۰ سانتیمتر
-
جعبه فیوز
از جعبه فیوز جهت تقسیم کردن جریان در کلیه واحدها استفاده میشود، این جعبه مطابق با استانداردهای نصب تابلو برق در قسمت ورودی هر کدام از واحدها نصب خواهد شد که مطابق با نقشه تاسیسات الکتریکی این جعبه باید با نماد دی پی نشان داده شود و نصب آن میتواند به شما کمک کند به آسانی از قطعی برق به صورت کلی در واحدهای ساختمان پیشگیری کرده و مدارهای معیوب را از دیگر مدارها جدا کنید.
-
استاندارد کنتور برق
وجود هر گونه اتفاق یا حادثهای در شبکههای تاسیساتی ساختمانها به ویژه در قسمت تاسیسات الکتریکی احتمال دارد، حوادث جبران ناپذیری را رقم بزند و حتی منجر به اتصالات شوک الکتریکی، آتش سوزی، خرابی تجهیزات اتصال یافته به شبکههای داخلی و غیره شود، بنابراین تابلو کنتوری یا همان کنتور برق باید مطابق با یک استاندارد کلی نصب شود که برخی از این استانداردها عبارتند از:
محل نصب کردن تابلو کنتوری یا کنتور برق باید حتماً در قسمت های ورودی ساختمان ها باشد.
محل نصب کردن کنتور برق حتماً باید قبل از محل نصب کنتور گاز یا در قسمت مقابل آن باشد.
لوله گاز به هیچ وجه نباید با کابل و سیم های برق قسمت ورودی یا خروجی تابلو برق و کنتور برق در تماس باشد.
بهتر است فاصله این لوله ها با سیمهای برق ۱۰ سانتیمتر در نظر گرفته شود.
فاصله کنتور برق و تابلوی برق از کنتور گاز دست کم ۵۰ سانتی متر باشد.
کمترین فاصله بین تابلو برق، کنتور برق و کابل برقی فشار ضعیف از لوله ها و کنتور آب ۳۰ سانتیمتر در نظر گرفته شود.
کمترین فاصله برای تابلو برق و کنتور برای جریان فشار ضعیف از جمله تلفن برابر با ۳۰ سانتیمتر باشد.
علاوه بر آن استانداردی که برای اجرا در نظر گرفته می شود و حتماً باید توسط تکنسین فنی انجام شود، عبارتند از:
بازرسی کردن پریزها، کلیدها و فیوزها به صورت دقیق
بازرسی کردن صحت اتصالات در کابل و سیم ها به یکدیگر
بازرسی کردن روکشها و عایقها در قسمتهای مختلف تابلو برق جهت پیشگیری از بروز هرگونه شوک الکتریکی و اتصالات
کنترل کردن نصب علائم اختصاری از جمله دست نزنید و خطر در اطراف تابلو برق
بازرسی کردن اتصالات مناسب کابل ارت یا سیم و چاه آن
بازرسی کردن برچسبهای شناسایی در فیوزها و کلیدهای تابلو برق
وجود فضای کافی و مناسب به اندازه یک و نیم سانتیمتر در اطراف تابلو برق جهت نصب کردن کپسول آتش نشانی و علائم هشدار بررسی کردن
تجهیز بودن درب تابلو برق به قفل مخصوص
بررسی کردن تامین روشنایی عمومی برای کار کردن با تابلو برق در مواقع تاریکی
بررسی کردن صحت کلیدهای قطع جریان و یا فیوزها در صورت احتمال بروز هرگونه شوک الکتریکی یا اتصالات
نتیجه گیری
در این مقاله نکات ایمنی و استانداردها در نصب تابلو برق و تابلو کنتوری را بررسی کردیم. رعایت کردن این نکات نه تنها در مرحله نصب بلکه حتی پس از نصب و هنگام استفاده از تابلو برق ضروری است که از خطرات برای افراد و هر گونه آسیب به تاسیسات الکتریکی پیشگیری خواهد کرد، از طرفی بهتر است که این تابلوها توسط تکنسین فنی و افراد ماهر انجام شود تا کاملاً مطابق با استانداردهای نصب تابلو برق باشد. در سایت آرین پرتو با دیگر نکات ایمنی جهت نصب تابلو برق و پیشگیری از خطرات احتمالی آشنا شوید. با تشکر از همراهی شما مخاطب گرامی. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد.