تابلو برق هوشمند ساختمان چیست؟ آیا میدانید تابلو برق BMS ساختمان چه وظیفهای دارد؟ طراحی و ساخت تابلو برق به دو صورت تابلو برقهای ساده و تابلو برق هوشمند ساختمانی انجام میشود. این وسیله به عنوان یک محفظه میباشد که از آن جهت نصب و سیم بندی کردن کلیه تجهیزات الکترونیکی استفاده میکنند، به طوری که قطعات حفاظتی، کنترلی و دیگر لوازمهای نمایشگر مانند فرکانس، جریان، ولتاژ، کسینوس فی، توان و غیره دقیقاً بر روی آن نصب می شوند. پس می توان گفت که تابلو برق چه اهمیت ویژهای در صنعت الکتریکی و سیستم برق کشی ساختمان ها دارد، یعنی وجود آن برای حفاظت این سیستم امری ضروری و مهم است. در این مقاله تابلو برق ساختمان را بررسی می کنیم.
آشنایی با تابلو برق ساختمان
گفتیم که انواع تابلو برقها در دو نوع تابلو برقهای ساده و تابلو برق هوشمند ساختمانی طراحی میشوند و در واقع به صورت یک محفظه هستند که از آنها جهت نصب و سیم بندی کردن تمامی تجهیزات الکترونیکی استفاده میکنند، به طوری که کلیه قطعات حفاظتی، کنترلی و دیگر لوازمهای نمایشگر از جمله فرکانس، جریان، ولتاژ، کسینوس فی، توان و غیره بر روی این تابلو نصب میشوند. به بیانی تابلو برق در واقع مجموعهای از بخشهای برقی و مکانیکی، تجهیزات اندازهگیری، کنترل کردن، حفاظت و تنظیم کننده میباشد که به صورت یکجا در داخل این جعبه قرار گرفته اند. وظیفه آنها نیز نیرو رسانی، کنترل کردن و توزیع کردن انرژی الکتریکی در کلیه صنایع برقی چه در ساختمانهای مسکونی و چه در ساختمانهای تجاری یا اداری میباشد.
مزایای تابلو برق هوشمند ساختمانی
این جعبه میتواند علاوه بر کنترل کردن ایمنی تجهیزات الکتریکی، کاربران را نیز محافظت کند، یعنی تابلو برقها کلیه تجهیزات مانند دستگیرههای کنترلی، کلیدهای قطع و وصل و حتی ابزارهای نمایشی را نیز محافظت میکنند و در مکانی که یک تابلو برق استاندارد مانند تابلو برق هوشمند ساختمانی نصب شده، اپراتور با خیالی آسوده میتواند از سیستم الکتریکی مکان مورد نظر استفاده کند. یعنی طراحی و ساخت تابلو برق دقیقاً به همین منظور انجام می شود.
تقسیم بندی تابلو برق های ساختمانی
تابلو برقها به لحاظ سطح ولتاژ خودشان در دو دسته تابلو فشار ضعیف و فشار متوسط قرار میگیرند، نوع فشار متوسط دارای سطح ولتاژ برابر با یک الی ۳ کیلووات میباشد که شامل انواع ترانسفورماتورهای اندازهگیری برای جریان و ولتاژ، انواع کلیدهای قدرت، تجهیزات کنترلی و غیره است و معمولاً برای مصارف صنعتی به دو شکل کشویی و ثابت کاربرد دارد. اما در مقابل این نوع از تابلو برقها، تابلو برق فشار ضعیف قرار دارد که در پستهای ترانس و همچنین زمان تبدیل کردن جریان فشار قوی برق به فشار ضعیف جهت برق کشی کردن در ساختمانها با یک سری از تجهیزات مناسب مانند تجهیزات اندازهگیری کنترلی و حفاظتی که با چنین ولتاژی سازگاری داشته باشد، انجام میشود. این دسته از تابلو برقها مطابق با اندازههای کاملاً استاندارد و متناسب با محل نصب شان از متریالهای مختلفی مانند چدن و آهن و در مدلهایی مانند دیواری، ایستاده، روکار و توکار طراحی و تولید شدهاند.
انواع تابلو برق
معمولا تابلو برقهای فضاهای باز و موتورخانهها را به شکل ایستاده طراحی میکنند و نمونههای دیگر تابلو برقها برای فضاهای سرپوشیده مناسبتر هستند. نصب کردن کلیه وسایل و سیمکشیهای بخش داخلی تابلو برق به شکلی انجام میشود که جداسازی، تعمیر و تعویض کردن قطعات به راحتی انجام شود.
در بیشتر مواقع نیز سیستمهای موزاییکی به علت سهولت در دسترسی به شیوههای دیگر نصب و اجرای تابلو برق، ارجحیت پیدا میکنند. البته تابلوهای از نوع فشار ضعیف مطابق با موقعیت و مکان قرارگیریشان همچنین نقش آنها در سیستمهای کنترلی، منبع تغذیه و نقش آنها در توزیع برق مکان مورد نظر در دستههای زیر قرار میدهند:
- تابلوی اصلی فشار ضعیف
- تابلو فرعی روشنایی
- تابلو نیمه اصلی فشار ضعیف
- تابلو فرعی تاسیسات و تجهیزات
- مهمترین اجزا در تابلو برق ساختمانی
تابلو برق از قسمتهای مختلف تشکیل شده است که تمامی این قسمتها در داخل جعبه کنار یکدیگر قرار گرفته و کار واحد و مشترک یعنی حفاظت کردن از سیستم الکتریکی و ایمنی اپراتور را بر عهده دارند. طراحی و ساخت تابلو برق متناسب با نیاز کارفرما شامل بخشها و قسمتهای مختلفی مانند کلید مینیاتوری جهت پیشگیری از سوختن، فیوز جهت محافظت کردن از مدار مورد نظر در برابر اضافه بار و اتصالات کوتاه، بی متالها با قابلیت قطع کردن مدار برای افزایش آنی دما و همچنین محافظت کردن از موتور سه فاز انجام میشود. علاوه بر آنکه کلید حرارتی دارای کارکرد حفاظتی برای قسمتهای مختلفی مانند موتور الکتریکی در برابر هر گونه اضافه بار و کلیدهای نشتی جریان جهت محافظت کردن اپراتور از خطر برق گرفتگی کنداکتور با عملکرد و کارایی مشابه با رله و غیره از قطعات دیگر ضروری در تابلو برقها هستند.
بخش های پایه و ضروری تابلو برق
البته قسمتهای دیگری مانند سوئیچ الکتریکی یا پوش باتن جهت قطع و وصل کردن جریان به صورت دستی، چراغ هشدار جهت اعلام خطر از راه دور، چراغهای سیگنال جهت نمایش دادن حالت خاموش و روشن، تایمر جهت ارسال کردن زمانبندی برای سیگنال ترمینال، داکت کابل، میکروسوئیچ و غیره از دیگر تجهیزات در داخل تابلو برقها هستند که معمولاً در بیشتر آنها وجود دارند، یعنی شما در یک تابلو برق هوشمند ساختمانی که به شیوه مدرن طراحی و تولید شده است، تمامی این قسمتها را میبینید، چون این تابلو برقها نسل جدید و پیشرفته تابلو برقها هستند که ویژگیهای بهتری نسبت به تابلو برقهای ساده و قدیمی دارند. پیش از نصب کردن تابلو برق نیز جهت برطرف کردن هر گونه اشکالات و ایرادات فنی از یک جدول برای تست کردن استفاده میکنند که به آن وایرینگ گفته میشود.
نتیجه گیری
در این مقاله تابلو برق ساختمانی را بررسی کردیم. تابلو برقها را میتوان به صورت یک جعبه تعریف کرد که در داخل آن قطعات و تجهیزات مختلف الکتریکی به صورت کاملا دقیق و طراحی شده در کنار یکدیگر قرار گرفته اند که وظایف آنها کنترل کردن سیستمهای الکتریکی و ایجاد ایمنی برای محیط مورد نظر و اپراتور میباشد. تابلو برق هوشمند ساختمانی قطعات و کاراییهای بیشتری نسبت به تابلو برقهای ساده دارد، یعنی به طور کامل ایمنی ساختمان و کاربران را تامین میکند. برای کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی با تابلو برق ساختمانی و انواع تابلو برقها از جمله تابلو برق هوشمند ساختمانی و نحوه طراحی و ساخت تابلو برق آشنا و همچنین دریافت مشاوره قبل از سفارش و غیره، با کارشناس مجموعه در تماس باشید.