تابلو برق تاسيسات كارگاهي چیست و کاربرد های آن 

در محیط‌های صنعتی و کارگاه‌های بزرگ و کوچک، تابلو برق تأسيسات كارگاهي را نصب می‌کنند چون طراحی آن به گونه‌ای است که توزیع برق را به صورت صنعتی انجام می‌دهد، یعنی برق ورودی را به صورت منظم و ایمن بین بخش‌های مختلف کارگاه توزیع می‌کند. علاوه بر آن مجهز به تجهیزات کنترلی و حفاظتی بوده و از سیستم‌های الکتریکی و تجهیزات در برابر اضافه بار، اتصال کوتاه و دیگر مشکلات محافظت می‌کند.

تابلو برق تاسيسات كارگاهي به زبان ساده

با کلید، کنتاکتور و دیگر تجهیزات نصب شده بر روی تابلو برق صنعتی، اپراتور می‌تواند موتورها و دستگاه‌های مختلف را کنترل کند. یکی از اجزای تابلو برق صنعتی لامپ‌های سیگنال و نمایشگرهای مدرن و پیشرفته بوده و توسط آن می‌توان عملکرد سیستم‌های برفی تمامی قسمت‌های کارگاه را بررسی کرد. البته المان‌های دیگری نیز بر روی تابلو برق صنعتی به کار می‌برند و مهمترین آنها شامل کنتاکتور، سیستم کنترل، فیوز و محافظ جان و رله است. برای آشنایی بیشتر با این سیستم همچنین کاربرد آن در ادامه مقاله همراه ما باشید.

تابلو برق تاسیسات

کاربرد های تابلو برق تاسيسات كارگاهي چیست

با توجه به تجهیزات و اجزای به کار رفته در سیستم تابلو برق تاسيسات كارگاهي، کاربردهای آن با دیگر تابلو برق ها کاملاً متفاوت خواهد بود:

  • چون در بخش‌های مختلف کارگاه ماشین آلات و دستگاه‌های سنگین، شبانه روزی روشن بوده و در حال کار کردن هستند، توزیع برق مناسب برای این بخش‌ها مهم بوده و تاثیر زیادی بر کیفیت کار نهایی دارد. 
  • در طول روز به خاطر تغییر ولتاژ، تغییر بار و اتصالات کوتاه، امکان صدمه به تجهیزات و ماشین آلات وجود دارد، تابلو برق از این مشکلات پیشگیری می‌کند.
  • کنترل و مدیریت عملکرد موتورها و تجهیزات الکتریکی با سیستم تابلو برقی بهتر انجام می‌شود. 
  • تابلو برق کارگاهی یک گزینه مناسب برای عیب یابی و پیدا کردن مشکلات موجود در توزیع برق یا عدم کارکرد صحیح ماشین آلات است. 
  • طبق بررسی‌های انجام شده راه اندازی تابلو برق تاثیر زیادی بر بهینه‌سازی مصرف انرژی و کاهش هزینه‌های برق داشته است.

تفاوت تابلو برق تاسيسات كارگاهي با دیگر تابلو برق ها چیست 

تابلو برق تاسيسات كارگاهي نسبت به دیگر تابلوهای برق، مانند تابلوهای برق صنعتی و تابلوهای توزیع و تابلوهای کنترل ویژگی‌ها، در کاربری و محجیط اجرا تفاوت‌هایی داشته که به آنها خواهیم پرداخت. در در جدول زیر سعی کردیم تفاوت این سیستم را با دیگر سیستم‌ها را با زبان ساده بیان کنیم. 

تابلو برق تاسيساتی

عملکرد تابلو برق تاسيسات كارگاهي دیگر تابلو برق‌ها
محیط کاربری چون برای محیط‌های کارآگاهی طراحی شده است بنابراین تمامی تجهیزات آن ایمنی لازم برای قرارگیری در محیط‌های سخت را دارد. این سیستم در برابر گرد و غبار رطوبت و ضربه‌های فیزیکی مقاوم بوده و تجهیزات آن عمر طولانی تری دارد. در محیط‌های مختلف مانند ساختمان‌های اداری، تاسیسات صنعتی یا محیط‌های کنترل و مانیتورینگ نصب می‌شوند که شرایط محیطی بهترین نسبت به کارگاه دارد.
ساختار و طراحی صرفاً برای محیط‌های کارگاهی طراحی و ساخته می‌شوند بنابراین نسبت به زنگ زدگی خوردگی شکستن آتش سوزی و… مقاومت بیشتری دارند. چون محیط‌های به کار رفته برای دیگر تابلوهای برگ انعطاف بیشتری دارند بنابراین ایمنی و مقاومت تابلوی کارگاهی را نخواهند داشت.
اجزای داخلی شامل تجهیزات حفاظتی مانند فیوزها، رله‌های حرارتی و کلیدهای اتوماتیک برای حفاظت از سیستم‌های برقی کارگاهی است. بیشتر بر روی کنترل و توزیع برق متمرکز هستند و اجزای مختلفی مثل کنترل‌کننده‌های PLC یا تجهیزات مانیتورینگ دارند.
کاربرد کاربرد تابلو برق کارآگاهی محدود بوده و صرفاً برای توزیع برق در تاسیسات و تجهیزات برقی در کارآگاه‌ها برنامه‌ریزی می‌شود. کاربرد آن کاملاً وسیع بوده و برنامه‌ریزی آن به گونه‌ای است که برای توزیع برق در ساختمان‌، کنترل سیستم‌های پیچیده صنعتی یا مدیریت انرژی در تاسیسات بزرگ به کار می‌روند.
درجه حفاظت چون در محیط‌های کارگاهی امکان نفوذ رطوبت، گرما، یخ زدگی، گرد و غبار، ریزگردها و… وجود دارد بنابراین سطح ایمنی آن بسیار بالا است. دیگر تابلوهای برق همان سطح حفاظت را دارند با این تفاوت که امکان دسترسی کودکان، حیوانات، سارقین و متجاوزین نیز وجود دارد بنابراین به گونه آن را نصب می‌کنند تا از دسترس افراد نابالغ دور باشد.

نکات مهم در نصب تابلو برق تاسيسات كارگاهي چیست

مکان نصب تابلو برق تاسيسات كارگاهي مهم است تا از نفوذ رطوبت، گرد و غبار، و سایر عوامل محیطی محافظت شود و در شرایط حاد، تابلوهایی با درجه حفاظت بالا مانند IP65 به کار می‌برند. چون در کارگاه‌ها افراد متخصص تکنسین‌ها کار می‌کنند بنابراین تابلو در مکانی نصب می‌شود که نمایشگرهای آن قابل دید بوده و در صورت خرابی به راحتی قابل تعمیر باشد، البته از برخورد فیزیکی و آسیب به کارگران نیز جلوگیری شود.

تابلو باید به درستی به دیوار یا پایه چفت شود، تکان‌ها و لرزش‌های غیرضروری به مرور زمان باعث فرسودگی و خرابی تابلو برق خواهد شد. پایه‌ها و براکت‌های به کار رفته استانداردها و ایمنی لازم را داشته باشند.

تابلو کاملاً تراز نصب و از فشار و آسیب به سیم‌کشی‌های داخلی جلوگیری شود. اتصال سیم‌ها توسط تکنسین‌های برقکار تست و بررسی شود. سیم‌های ورودی و خروجی به درستی و با اتصالات استاندارد به تابلو متصل شوند. تمامی کابل‌ها و قطعات به کار رفته استانداردهای لازم را برای نصب در تابلو را داشته باشد.

برای سهولت در شناسایی و عیب‌یابی، سیم‌ها و قطعات برچسب‌گذاری می‌شوند. چون در مواقع اضطراری تکنسین به راحتی بر اساس برچسب‌ها، اقدامات لازم را برای خاموش یا راه‌اندازی مجدد تابلو انجام داده و تعمیر کردن آن زیاد وقت گیر نخواهد بود.

یکی از نکات ایمنی مهم برای راه‌اندازی تابلو کارآگاهی، اتصال سیم ارت است تا از خطرات الکتریکی جلوگیری شود. به هنگام طراحی و ساخت تابلو کارآگاهی نقشه‌های آن را به طور کامل طراحی و در اختیار کاربر قرار می‌دهند. در این نقشه‌ها تمامی مستندات فنی و مشخصات تجهیزات وجود دارد.

تابلو برق تاسيسات كارگاهي

کلام آخر 

تابلو برق تاسیسات کارگاهی وظیفه توزیع و کنترل برق را در کارگاه‌ها، تقسیم بارهای الکتریکی، حفاظت از مدارها و کنترل تجهیزات مختلف دارند. آنها مجهز به تجهیزات اندازه‌گیری مانند آمپر متر و ولت متر هستند تا کوچک‌ترین تغییرات بار و تغییرات ولتاژ را اندازه‌گیری کرده و در صورت بروز مشکلی آلارم دهند. این اجزا از بروز خطاها جلوگیری کرده و مدیریت و کنترل مصرف انرژی را راحت‌تر می‌کند. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به سایت مراجعه کرده و مستقیماً با کارشناسان در ارتباط باشید آنها به صورت تخصصی شما را راهنمایی خواهند کرد.

 

 

 

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *